Kellendonk-jaar 2015

In 2015 is het 25 jaar geleden dat de schrijver Frans Kellendonk (1951-1990) overleed. Hoewel het in de tussenliggende periode geenszins aan belangstelling en erkenning heeft ontbroken voor de auteur van boeken als Mystiek lichaam, Bouwval, Letter en geest en De veren van de zwaan, is dat toch een reden om dit jaar extra aandacht te besteden aan zijn werk en schrijverschap.

Zo staan er in het ‘Kellendonk-jaar’ 2015 diverse publicaties en activiteiten op stapel om de betekenis van zijn in omvang kleine, maar zeer betekenisvolle oeuvre, ook voor de Nederlandse literatuur van nu, te onderzoeken en te belichten:

 • Bij uitgeverij Querido verschijnt een geheel nieuw opgezette editie van zijn Verzameld werk.
 • Op 13 mei is Frans Kellendonk, De brieven  gepresenteerd, een forse bundel met een zo compleet mogelijke verzameling van de brieven die Kellendonk schreef en die in veel gevallen nieuw licht werpen op zijn wording als schrijver en op de thematiek van zijn romans en verhalen. Lees hier meer
 • Er is een luisterboek uitgebracht van Mystiek lichaam, ingesproken door Ilja Leonard Pfeijffer en vergezeld van een informatieve studie over de roman door Jaap Goedegebuure en Rick Honings. Lees hier meer
 • Op 20 mei a.s. vond in De Balie een avond over het leven en werk van Kellendonk plaats, Oprecht veinzen, met Oek de Jong, Arnon Grunberg, Niña Weijers, Gustaaf Peek en Pieter van den Blink als moderator. Een videoverslag van de avond is hier te zien op YouTube
 • Op 7 juni vond in de Tolhuistuin in Amsterdam een middag plaats georganiseerd door de SLAA (Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam) en getiteld: Brieven aan Kellendonk. The next generation. Het programma was gericht op de interesse van jonge schrijvers voor Kellendonk. Medewerkenden o.a.: Ariane Schluter, Merijn de Boer, Wytske Versteeg, Daan Doesborgh en Thomas Heerma van Voss. Presentatie: Jeroen van Kan.
 • Op 9 juni vertoonde Het Literatuurhuis in Utrecht de documentaire van Jan Louters, Frans Kellendonk: Letter & Geest. Meer informatie
 • Op 18 en 19 juni vond in Leiden een tweedaags symposium over het werk van Kellendonk plaats.
 • Op 25 juni a.s. organiseerde boekhandel Dekker van de Vegt in Nijmegen een avond over Frans Kellendonk: De brieven. Peter Altena (docent Nederlands aan het Dominicus College) verzorgde een inleiding waarna Harry Bekkering (emeritus hoogleraar Taal- en Cultuurstudies, Radboud Universiteit)  met Jaap Goedegebuure, een van de samenstellers van het boek in gesprek ging.
 • Het literair tijdschrift Extaze heeft een speciaal Kellendonk nummer uitgebracht onder gastredacteurschap van Jaap Goedegebuure. Inhoud en bestellen. Kellendonk nr op de site van stichting voordekunst
 • Op 11 juli zond de VPRO op radio 1 een thema-avond uit: Post voor de heer Kellendonk! Frans Kellendonk en de anderen. Uitzending terugluisteren.
 • Op 1 augustus jl was mede samensteller van Frans Kellendonk, De brieven, Jaap Goedegebuure, te gast in het radioprogramma De Taalstaat op radio 1.
 • Wim Brands sprak op zondag 13 september 2015 voor zijn programma Boeken met Oek de Jong en Jaap Goedegebuure over de door hen samengestelde en geannoteerde uitgave Frans Kellendonk: De Brieven. Het programma is hier terug te zien.
 • Op 19 november werd in academisch-cultureel podium Spui25 een geheel nieuwe 2-delige editie van Frans Kellendonk’s Verzameld Werk gepresenteerd. De uitgave is bezorgd door Jaap Goedegebuure en Rick Honings en uitgegeven door Querido, voor de beschrijving klik hier.
  Met deze bijeenkomst werd het ‘Kellendonk-jaar’ afgesloten.

Dit herdenkingsjaar werd geopend met de jaarlijkse Kellendonklezing, getiteld: ‘Engagement, taal en verbeelding’ aan de Radboud Universiteit Nijmegen, op maandag 23 februari 2015 uitgesproken door schrijver Maarten Asscher, tevens voorzitter van de Stichting Frans Kellendonk Fonds, die de literaire nalatenschap van de schrijver beheert.

There are no comments on this post.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: